Geschiedenis

De naam zaal Den Abt werd onthuld tijdens de traditionele varkenskoppenverkoop op zondag 17 januari 2016, het naamfeest van de patroonheilige Sint-Antonius Abt van Wolfsdonk. Deze naam verwijst zowel naar de patroonheilige van deze parochie, als naar de eeuwenoude band van Wolfsdonk met de Abdij van Averbode. De Abt van de Abdij van Averbode zond immers eeuwenlang paters vanuit de Abdij naar Wolfsdonk om de pastorale taken uit te voeren. Het is dan ook niet voor niets dat het Averbode bier verkrijgbaar is in zaal Den Abt.

Deze nieuwe naam stond trouwens symbool voor de overname van het beheer van de zaal van de VZW Vereniging parochiale werken, onder toezicht en beheer van het bisdom, door de kerkfabriek Sint-Antonius Abt Wolfsdonk.

De zaal, die vanaf 1927 werd opgebouwd door en met de plaatselijke parochie, werd immers niet meer noodzakelijk gevonden door het bisdom en zou worden afgestoten, door verkoop of het in erfpacht geven voor commerciële of residentiele invullingen.

Omdat de kerkfabriek Wolfsdonk wel nog overtuigd was, en is, van de belangrijke meerwaarde van een betaalbare zaal voor het plaatselijke verenigingsleven en de bevolking werd resoluut gekozen om de uitdaging aan te gaan en de zaal, waarin de laatste jaren amper was geïnvesteerd, volledig te renoveren.
Bij deze renovatie werd aandacht besteed aan moderne sanitaire voorzieningen, aan de brandveiligheid en aan energie-efficiëntie. Om zo energie zuinig mogelijk te kunnen zijn werd er gekozen voor extra isolatie en nieuwe plafonds gecombineerd met een milieuvriendelijker en een energiezuiniger verwarmingsinstallatie op gas.

Jarenlang was de zaal ook als het ware afgesloten van de prachtige pastorietuin, door het aanbrengen van de nooddeuren in glas en de aanleg van een terras achteraan de zaal kan er men nu ook genieten en gebruik maken van deze volledig ommuurde tuin.

Daarna werd de keuken verder worden gemoderniseerd door het installeren van een afwaseenheid in de bijkeuken, en een bakplaat en een extra friteuse in het keukengedeelte.

In 2020 werd tijdens de stilte van de Coronatijd gebruikt om de zaal nog verder uit te bouwen.  De verlichting achteraan in de zaal werd doorgetrokken zodat er ook in het achterste hoekje voldoende verlicht kan worden indien nodig.  Ook de verlichting achter de toog werd aangepakt en verruimd en er werd een elektrische boiler geplaats zodat er aan de toog zelf nu ook warm water aanwezig is.

Tenslotte werd het al het bestek en servies vernieuwd en werden er sets aan wijn- en cava glazen aangekocht zodat alles voor babyborrels en recepties nu aanwezig is in de zaal.

In 2021 werden er nieuwe tafels en stoelen voor het buitenterras aangekocht zodat het op het eerder aangelegde terras nog aangenamer te vertoeven is.

Om ook de werking van de zaal naar behoren op te volgen en te onderhouden is er een enthousiast zaalcomité opgericht van verschillende vrijwilligers.

Zaal Den Abt heeft met dit alles alle troeven in handen om nog vele jaren lang ten dienste te kunnen staan van de verenigingen en bevolking.